The governor of Assam Issued an order dated 20th September, 2022 that no permission from the Forest Department [under Assam (Control of Felling and Removal of Trees from Non-Forest Land) Rule, 2002 and Transit Rule, 1922] shall be required for felling, conversion and transportation of the following tree species, grown on non-forest land and when used as shade trees in the Tea Gardens in the State of Assam.

1.Akashmoni (Acacia auriculiformis), 2. Mokka Teteli (Samanea saman), 3. Derris robusta, 4. Grevillea robusta, 5. Subabool (Leucaena leucoeephala), 6. Putranjiva (Putranjiva roxburghii), 7. Ronga chandan (Asenanthera pavonina), 8. Bottle brush (Callistemon viminalis), 9. Radhachura (Cassia javanica), 10. Karpur (Cinnamomum camphora), 11. Som (Machilus gamblei), 12. Ghoraneem (Metia azaderach), 13. Siris (Albizia lebbeck) and 14. Manipuri Uroohi (Parkia raxburgluii).


  Asean plywood Logo


गैर-वन भूमि से पेड़ों की कटाई और हटाने पर नियंत्रण


असम के राज्यपाल ने 20 सितंबर, 2022 को एक आदेश जारी किया कि [असम (गैर-वन भूमि से पेड़ों की कटाई और हटाने का नियंत्रण) नियम, 2002 और पारगमन नियम, 1922 के तहत] निम्नलिखित वृक्ष प्रजातियों की कटाई या परिवहन के लिए वन विभाग से किसी भी तरह की अनुमति की आवश्यकता नहीं होगी। अगर ये पेड़ गैर-वन भूमि पर उगाया जाता है और जब असम राज्य में चाय बागानों में छायादार पेड़ों के रूप में उपयोग किया जाता है।

1 .आकाशमोनी (बबूल औरिकुलफॉर्मिस), 2. मोक्का टेटेली (समानिया समान), 3. डेरिस रोबस्टा, 4. ग्रेविलिया रोबस्टा, 5. सुबाबूल (ल्यूकेना ल्यूकोइफला), 6. पुत्रंजीवा (पुत्रंजीवा रॉक्सबर्गी), 7. रोंगा चंदन (असेंथेरा पावोनिना), 8. बोतल ब्रश (कैलिस्टेमॉन विमिनलिस), 9. राधाचुरा (कैसिया जावनिका), 10. करपुर (दालचीनी कपूर), 11. सोम (माचिलस गैम्बली), 12. घोरनीम (मेटिया अज़ादेराच), 13. सिरिस (अल्बिज़िया लेबेक) और 14 मणिपुरी उरुही (पार्किया रक्सबर्गलुई)।


Natural Natural